fbpx

MC’s en Jury 2024

MC’s – de selectierondes & halve finales

De Master Of Ceremony (MC) is de presentator van comedy-nights. Een MC zorgt ervoor dat de kandidaten zich op hun gemak voelen en hij of zij warmt het publiek op.

De MC van de selectierondes en de eerste halve finale is Said El Hassnaoui. Paul London is de MC van de tweede halve finale. De MC van de finale is niemand minder dan Wilko Terwijn.

De vakjury

Vanaf de halve finales worden de kandidaten beoordeeld door een vakjury. De jury is samengesteld uit vak-experts op het gebied van theater en comedy. Belangrijk in de beoordeling van de presentaties is de diversiteit, de artistieke kwaliteit, het gebruik van actuele thema’s, de toegankelijkheid van hun presentatie en de mogelijkheid om zich als artiest verder te ontwikkelen.

Silvester Zwaneveld

Silvester Zwaneveld (voorzitter)

Silvester Zwaneveld studeerde af aan de kunstacademie in Rotterdam in de richting audiovisuele vormgeving. Hij begon als stand-upcomedian bij de Comedy Explosion, maar kreeg bekendheid als lid van het cabaretduo Arie & Silvester Sinds 2008 maakt hij soloshows. Hij heeft naast zijn cabaretshows een aantal visuele/tekstloze voorstellingen gemaakt. Als regisseur maakt hij grote theatershows en begeleidt verschillende cabaretiers en theatermakers.
Zwaneveld debuteerde in 2012 met een eigen prentenboek en in 2015 met zijn eerste roman. Hij is de vaste illustrator voor de kinderserie Plaza Patatta. Met zijn bedrijf Silly-Productions maakt hij animaties waarmee hij verschillende internationale prijzen in de wacht sleepte. Daarnaast werkt hij met regelmaat voor en achter de schermen aan diverse televisieprogramma’s en ontwikkelt hij apps (hij was de eerste cabaretier die met een app optrad).

Lambert-Jan Koops

Lambert-Jan Koops is als comedian vast lid van het Comedyhuis en daarnaast zakelijk leider van Stichting UICF. Hij schreef verschillende damboeken en ook een roman. Tegenwoordig geeft hij als comedydocent de UICF Comedycursussen voor beginners en gevorderden en begleidt hij verschillende individuele comedians.

Jeroen Pater

Jeroen Pater is een man die stand-up comedy leeft. Al meer dan 20 jaar is hij een graag geziene gast op de podia in het land en terecht, want het gaat hier om een comedian die als geen ander alledaagse frustraties over katten of de Action kan ombuigen in grappen waar je spontaan de slappe lach ban krijgt.

Maar de Utrechtse comedian heeft meer in zijn mars dan alleen schitteren op het podium. Als mede-oprichter van het Comedyhuis is hij ook de drijvende kracht achter de schermen van een steeds verder uitdijend comedy-imperium. Pater is namelijk een begenadigd cultureel ondernemer die altijd naar kansen zoekt en met nieuwe ideeën komt (een comedy-club! Comedycursussen! Een festival!). Tijdens de coronaperiode stampte hij zo in korte tijd een tv-studio uit elkaar voor comedyshows op internet en bouwde hij het Utrecht International Comedy Festival om tot een interactieve online comedy-ervaring. Ook werkt hij al jaren als communicatietrainer in het bedrijfsleven, en weet hij dus de vertaalslag te maken van de zakelijke naar de creatieve omgeving. Samengevat: stand-up comedy in Nederland zou niet hetzelfde zijn, zonder deze geweldenaar (op en áchter het podium).

Foto © Emma Pot